Környezetvédelem

Ötletek a mindennapokra

Vásárlási szokások

Bármire is adok ki pénzt, az árukínálatból mindig azt választom, ami a legkevésbé káros a környezetre.
Általában a termékek legyenek mentesek mesterséges színezőanyagoktól, szintetikus illatanyagoktól, vegyi- és konzerváló anyagoktól, biológiailag optimális lebomló-képességűek legyenek, és majdnem minden felhasznált alapanyagnak növényi vagy ásványi forrásból kell származnia.
Ennyi. Apróságnak tűnik, de nagyon fontos dolgot érhetünk el vele.
Ha csak a környezetbarát termékeket vásárolnánk, akkor rákényszerítenénk a termelőket, hogy ne csak a haszonnal törődjenek, hanem a reklám helyett kutatásokra is költsenek, kísérletekre, hogy az ő termékük legyen a legkörnyezetbarátibb termék.
És a tudatos vásárló ezért felelős, hogy ne a reklámok által irányított bábként, pakoljon a kosarába, hanem a lelkiismerete szerint. Ismerem a dolog buktatóját, az ember nem nézett utána időben, hogy milyen lehetőségek vannak, melyik terméket kéne választani, hol lehetne azt beszerezni, de mikor a dologra szüksége lenne, már nincs is erre ideje, és megveszi a megszokott fogkrémet, ablaktisztítót, satöbbit.
Nagyon leegyszerűsíti ezt a dolgot, ha egy olyan helyen vásárolunk be rendszeresen, ahol csak környezetbarát termékeket lehet kapni, és ezért nem kell órákat logókat nézegetni és válogatni, hogy melyik lehet a legkörnyezetbarátibb. Ezen az oldalon érdemes bogarászni:  tudatos vásárló

Mikroszálas kendő


Azelőtt olyan nedvszívó szivacslapokat használtam,
ami ugyan jóval olcsóbb volt, mint a mikroszálas kendő,
csak hetente kellett cserélnem őket, mert tönkrementek.
Ez a mikroszálas ugyan jóval drágább, de nem kell
állandóan új kendőt, szivacsot, azaz hulladékot,
csomagolóanyagot vennem - és eldobnom. Hosszabb
távon anyagilag is jobban jártam, ugyanis
5-6 évig használhatóak, + nem szöszölnek, nem
morzsolódnak, és mosógépben 90 fokon moshatóak.
(az öblítőszert, a klórtartalmú fertőtlenítőszert vagy
erős savakat nem szereti) A sima rongynál meg sokkal jobb a szerkezete
miatt, olyasmi a hatása, mint a surcos szivacsé, csak egyúttal nagyszerűen szívja
a vizet is. Én itt vettem.

Vászonszatyor


Gondoljunk bele, hogy vásárláskor mennyi műanyag és nejlon csomagolóanyagot kapunk az áruval együtt.
Ha kosarat, vagy vászontáskát is használunk, a pékáru és a zöldség vásárlásakor még így is rengeteg felesleges műanyag zacskót viszünk haza.
Ráadásul ezek a kisebb zacskók olyan vékonyak, hogy a „normál" nejlonszatyrokkal ellentétben egyszerhasználatosak. Egyszerű megoldás, ha beszerzel, vagy varrsz néhány pamutszatyrot, amiben minden nap hazaviheted, sőt tárolhatod is a kenyeret, illetve a zöldségeket, gyümölcsöket.
További előnyük a környezet kímélésén túl, hogy az ételek nem füllednek úgy be, mosógépben mosható és nejlon társaival ellentétben évekig használhatod.
Ha éppen nincs nálam, nem csinálok belőle gondot, de ha csak lehet, ilyet használok.

Ökomag

Ez egy vízkőmentesítő lágy mágneses golyó, amit csak be kell tenni  a mosó- vagy mosogatógépbe és a ruhával, illetve az edényekkel együtt mosni.
Újrafeldolgozható polietilénből készül, nem kelt zajt a mosógépben, kíméli a mosott ruhát, megakadályozza a vízkő-lerakódások kialakulását, és mérsékli a felhasznált mosó- és vízlágyító szerek mennyiségét. Nekem fura volt, hogy hogy működik, de a lényeg, hogy a tizenéves mosógépemnek nincsen vízkővel kapcsolatos problémája.
Ezt a vegyszereket helyettesítő, pénztárca és környezetkímélő megoldást is itt vettem .


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 25 + 18


Legfrissebb bejegyzések:
2014-09-10
Kiállítás
 | részletek
Szept 19. Toronya utca 33. :) fél hét.... utána nem ám hazamenni, mert icakába nyúló buli van, a "Hóditás éjszakája" Vad leszel, vagy vadász? Minden facér J-artosnak kollektíve párt...
2013-10-28
Kiállított munkák
 | részletek
feltöltés alatt......
2013-10-28
Fotók
 | részletek
Ezek a fotók 2013.09.20-án készültek a Táborhegyi Népházban rendezett -Jobb agyféltekés rajztanfolyamtól Van Gogh-ig- kiállítás megnyitóján....
»» minden bejegyzés

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.