|
Food Inc Ismeritek a mondást? -Az vagy, amit megeszel.-
Néhány ismerősöm olyan értetlenül, rosszallóan veszi tudomásul,
hogy kevés húst eszem.
Nos ennek a fő oka, az állattartás módja. Azzal, hogy elfogyasztom azokat az állatokat, amiket embertelen' módon
tartanak, a hozzájárulásom, beleegyezésem adom arra, hogy ez így helyes. Márpedig nem az.
No de itt van Food Inc infója: Állatgyárak, felpumpált mellű csirkék, új halálos baktériumtenyészetek - maroknyi vállalatcsoport kezében összpontosuló élelmiszerellátás. Az Amerikában pénteken debütáló Food Inc. című dokumentumfilm horrorképet fest az ország élelmiszeriparában az utóbbi harminc évben bekövetkezett átalakulásról - de alternatívát is mutat. Robert Kenner produkciója arra a tényre világít rá, hogy a megtévesztő illúzióba ringató marketing ellenére az étel manapság nem a békebeli zöldlegelős farmokról kerül az amerikaiak asztalára, hanem ipari üzemekből, amelyek a profittermelést az emberek egészsége elé helyezik.
Egy marylandi baromfitenyésztő azt demonstrálja a kamerák előtt a farmján, hogy az antibiotikumokkal tömött, gyorsított eljárással felpumpált csirkék még a piacra kerülés előtt elpusztulnak a természetellenes körülmények miatt. A marhatelepeken a moccanni sem tudó, összezsúfolt állatok bokáig állnak saját trágyájukban. Kennerék azt állítják, hogy az amerikai élelmiszergyártó cégek által széles körben alkalmazott ipari technikák összefüggésbe hozhatók a lakosság növekvő elhízásával, a cukorbetegség, a szalmonella, az E. coli baktérium életveszélyes változatának kialakulásával és a környezetszennyezéssel. Pollan szerint az állattartás jelenlegi módja sok szempontból fenntarthatatlan. Alapvetően antibiotikumokkal tömött takarmányra szorul, ami viszont az antibiotikumokra rezisztens betegségek kialakulásához vezet. Ráadásul jóval környezetszennyezőbb, mint bármely másik iparág. "Sokba kerül a költségvetésnek, a közegészségügyi rendszernek" - hangsúlyozta az író. Barbara Kowalcyk is megjelenik a filmben, akinek kétéves kisfia, Kevin E. coli fertőzés miatt halt meg. Az asszony arról próbálta meggyőzni a törvényhozókat, hogy tegyék lehetővé a fertőzött húst termelő telepek bezáratását. A "Kevin-törvényt" azonban nem sikerült elfogadtatni.
Az ipari oldal filmben megemlített résztvevői nem kértek szót a produkcióban, de ez nem jelenti, hogy ne lendültek volna ellentámadásba. A húsipari ágazat szakszervezetei országszerte összefogtak, és munkájuk védelmében számos honlapot hoztak létre. Egy élelmiszeripari szóvivő kijelentette, hogy az amerikai farmok 98 százaléka családi vállalkozás. Az ipar pedig nagyon is érdekelt abban, hogy az állatokat jó körülmények között tartsák - állította az Amerikai Farm Hivatal. A Variety című mozis szaklap szerint "a Food Inc. civilizált horrorfilm a társadalmilag tudatos, a táplálkozás iránt érdeklődő és az éhes nézők számára". A cikk szerzője a választás jogát hangsúlyozva és a társadalmi összefogásra apellálva így fejezte be értékelését: "végül is, nézzük mi lett a dohánygyárakkal". Forrás: MTI
Ezen a linken egy rövid összefoglalót láthattok a filmről. (2 perces) |
Legfrissebb bejegyzések:
2014-09-10
Kiállítás | részletek Szept 19. Toronya utca 33. :) fél hét.... utána nem ám hazamenni, mert icakába nyúló buli van, a "Hóditás éjszakája" Vad leszel, vagy vadász? Minden facér J-artosnak kollektíve párt...
2013-10-28
»» minden bejegyzés
Fotók | részletek Ezek a fotók 2013.09.20-án készültek a Táborhegyi Népházban rendezett -Jobb agyféltekés rajztanfolyamtól Van Gogh-ig- kiállítás megnyitóján.... |
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.
|